Register Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Mod Options
vB Enterprise Translator Details »»
vB Enterprise Translator
Mod Version: 2.4.8, by NLP-er (Coder) NLP-er is offline
Developer Last Online: Oct 2015 I like it Show Printable Version Email this Page

vB Version: 4.x.x Rating: (34 votes - 4.56 average) Installs: 335
Released: 07 Jan 2010 Last Update: 28 Aug 2015 Downloads: 2158
Not Supported Uses Plugins Auto-Template Additional Files External Content  

2.4.8 RELEASED - TRANSLATIONS NEVER WERE SO FAST!!!

This is version for vBulletin 4.x of this great mod - which wins MOM
If updating from vBET 2.3.x version - need to uninstall it first.

This mod translates your forum using FREE translations for over 30 languages from Yandex API. It is 100% FREE in version described here (2.x).
Note: using this mod (vBET 2.x) is free and bound by license agreement (see below)

Yandex translation gives you 1 000 000 FREE characters per DAY to translate. Please note that Yandex do not supports all language pairs, but vBET detects automatically which are supported for your forum language.

vBET 3.x released!
Please note that vBET 3.x is developed as separate product line and it is available here: vBET 3.x. Full version is paid, it supports 53 languages each to each translation, using: Google, Microsoft, Apertium, Yandex, SDL BeGlobal and DetectLanguage. It has lot of optimizations for booth performance and translations costs.

LIVE DEMO - note that demo shows functionality of full version (3.x/4.x), which has more features than 2.x
See also screen shots below, for configuration options

Features:
- Translation by Yandex (in PRO version supports 53 languages using several translation providers)
- Optimized cache, algorhitms and more performance options - PRO version only
- Translates URLs and RSS - PRO version only
- Supports multi language communities (allows to write in different languages) - PRO version only
- Links appropriate for SEO consensus (configurable) - even without any SEO mod
- Long texts are translated no matter how big those are
- Translation cache (after first translation results are cached and next page generation is much faster)
- Doesn't translate BB codes for code, php and html (must refresh post cache to see effect on existing posts Admin CP -> Maintenance -> Update Counters -> Rebuild Post Cache)
- Easy installation - just upload files and import product file
- Highly configurable and easy configuration - by Admin CP (see screenschots)
- Configurable place for flags - simply select in options where you want to have translation flags. NO MANUAL TEMPLATE MODIFICATION. Supported: Footer-Bottom, Footer-Top, Navbar-Bottom, Navbar-Top, Custom
- Possible custom place for flags - in such case just edit template which you want and add $vbenterprisetranslatorflags
- Translates also archive pages
- Reverse page direction for Arabic, Hebrew and Persian languages
- Not translated save areas - if you need something to be not translated simply edit appropriate template and put it between
<!--START vBET NOT TRANSLATED AREA--> and <!--END vBET NOT TRANSLATED AREA--> (note: you cannot use any mod which removes comments to use this functionality)

Installation:
1. Download zip package (last release - see index at the end of file name)
2. Upload to your forum directory on server everything inside upload directory
3. Import in vB Admin CP -> Plugins & Products -> Manage Products -> Add/Import Product -> Choose product file, set Allow Overwrite to yes and click Import
4. Click here: "Mark as Installed" Thanks!
5. Configure in AdminCP -> vBulletin Options -> vBulletin Options -> vB Enterprise Translator
You MUST configure at least Forum language and Yandex Translation API key. NOTE that there are some other important options - especially if your forum is in subdirectory or if you use vbSEO.

For MORE INFO and troubleshooting please read first post There is FAQ. So save your time for writing questions which are already answered and get your solution faster

Known issues:
- link for page on which you are doesn't track translation, cause it has same URL as flag for forum default language

ENJOY!

And thanks for nominations

Already donated (great thanks):
PossumX, adwade, roymogg, zipperty, CoZmicShReddeR, RedHacker, john devost, mandingo, chris, smnoel, Audax666, Damas, TurkeySub, nectons, Scalemotorcars, TheWite, Cybershaolin, burlesque, Ransy72560, chick, jaryx, linuxututs, cormee, dai-kun x2 , imported_silkroad, Megatr0n, KrisP, CareyCrew, ghisirds, vitoreis, cyc, mosz, CThiessen, actolearn, jaconi, andie215, yahoooh, bollie

LICENSE AGREEMENT - using this mod you agree for those conditions:
- you are NOT allowed to remove credit link under any conditions
- removing credit link means BREAKING LICENSE AGREEMENT and you lose your rights to use this mod
- using it after that is illegal, it is software PIRACY and it will be notified in vBulletin community and other places, including appropriate government/police units in your country
- author of this mod reserves the right to change the terms of this license agreement at any time. Failure to receive notification of a change does not make those changes invalid. A current copy of this license is and will be available here.

Please note that in full vBET version there is possibility to buy branding free license. There is no such possibility in free version included here.

Version history:
2.4.8 Changes:
- Fixed canonical links
- Fixed issue with SSL verification
2.4.7 Changes:
- Added 48 new languages pairs
- Updated link to Yandex in configuration
- When translation limit is reached now we show original text instead of empty message
2.4.6 Updated link to Yandex API key
2.4.5 Google changed to Yandex translations
2.4.4 Added "Affiliate Program" parameter
2.4.3 Serious bug with encoding corrected - this one was crashing some forums layouts
2.4.2 Tested with vB4.0.1 One new thing - added usercp to Google request according to changes in Google API. Few bugs corrected:
- No translation tracking for css.php
- Corrected bug for url tracking for forums in subdirectory and addresses having this subdirectory
- Resolved issue Call to undefined function vbet_getSupportedTranslations()
2.4.1 vBET integrated with vBSEO 3.5
2.4.0 vBET ready for vBulletin 4.0 Beta release - not tested with vBSEO3.5 yet.
2.3.x and earlier releases history you will find here: vBET 2.3.x for vBulletin 3.8

Download Now

Only licensed members can download files, Click Here for more information.

Screenshots

vbenterprisetranslator-flags.jpg   vbenterprisetranslator-options1.jpg   vbenterprisetranslator-options2.jpg   vbenterprisetranslator-options3.jpg  

vbenterprisetranslator-options4.jpg   vbenterprisetranslator-options5.jpg  

Show Your Support

  • To receive notifications regarding updates -> Click to Mark as Installed.
  • If you like this modification support the author by donating.
  • This modification may not be copied, reproduced or published elsewhere without author's permission.
Similar Mod
Mod Developer Type Replies Last Post
Forum Display Enhancements vB Enterprise Translator NLP-er vBulletin 3.8 Add-ons 1381 28 Aug 2015 11:18

Comments
  #2  
Old 07 Jan 2010, 14:54
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
This is FAQ
Questions:
What is required for this mod to work?
After translation I get blank page - what is wrong?
After translation all text disappear - what is wrong?
I have SEO translation links on, I use vBSEO and main page is not translating - what is wrong?
What to do, to have translations links good for SEO consensus?
I have indexed pages from old translator (with hl=) - what to do?
I have indexed pages from old links type (with language=) and want switch to SEO links- what to do?
How do you get back to default language after you click a flag?
I have warnings in safe mode - what to do?
Can I add translated pages to sitemap?

Answers:
What is required for this mod to work?
- You must install it and configure it appropriatelly (please read parameters descriptions carefully)
- You must have installed CURL in your php. Most servers already have it. Just install this mod and if it is not working then ask your server stuff to install CURL. In meantime you can disable mod or remove flags so users will not be affected. If you get blank page for translation pages (it will not affect your normal pages) it means that you don't have CURL installed - just install it
- You must have installed ICONV in your php. Most servers already have it. If not an error will occur or blank page for translations.

After translation I get blank page - what is wrong?
Just read answer for previous question

After translation all text disappear - what is wrong?
2 possibilities:
- You didn't fallow installation instructions. You MUST configure at least Forum language option and Yandex Translation API key. Just configure mod
- You set wrong Yandex API key - just set there appropriate value.

I have SEO translation links on, I use vBSEO and main page is not translating - what is wrong?
First, make sure that your .htaccess rules are OK - especially for forums with subdirectory in URL.

What to do, to have translations links good for SEO consensus?
You have to set appropriate option in Admin CP and change/create .htaccess file (NOTE: you can use SEO translation links even without vbSEO!)
for users without vbSEO
- If you don't have .htaccess file then use the one from do-not-upload directory in mod package - just upload it to your forum directory
- If you have .htaccess file, then add those lines there:

Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

for vbSEO users
Edit .htaccess file:
Put those rules JUST BEFORE all rules to vbseo.php:

Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

Now - if your forum use subdirectory in URL, then change 2 first rules adding your forum directory with leading '/' just after redirected=. So i.e. if your forum is in forum directory then you will have redirected=/forum/ and redirected=/forum/$2

I have indexed pages from old translator (with hl=) - what to do?
Just set rewrite rule in .htaccess - Google will know that page have new place and will reindex it without any loss

Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

I have indexed pages from old links type (with language=) and want switch to SEO links- what to do?
First make SEO links available. After that add this rule to .htaccess (before SEO rules):

Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

Note that this rule will also handle redirections for links from old translator (with hl=)

How do you get back to default language after you click a flag?
If you have set tracking option on, then to go back to your default language you must just click flag for your default language

I have warnings in safe mode - what to do?
Just turn off save mode - it is DEPRECATED in php and not supported in future versions. See here for details:
http://us2.php.net/manual/en/ini.sec...#ini.safe-mode

Can I add translated pages to sitemap?
You can simply integrate vBET with vBSEO Sitemap Generator (it is free) to include links to translated pages into generated sitemap.

Please note that instructions below will allow you to add into your sitemap links for threads translated pages. Because of performance reason those links will not be translated - there will be only added language code. Google will find real page anyway since you will get 301 redirect. Please note that it is not best approach - Google prefers to have final links in sitemap not redirecting one, but forcing translation of thousands links in all languages in the same time could kill your server or be threated by Google as attack (if links are not cached yet).

If you have any PHP programming skills you can modify instructions below to support also other parts of sitemap - not only threads URLs. Solution below will add translated links only for first pages of threads.

Integration instructions:
You just have to edit one file: vbseo_sitemap_functions.php in vbseo_sitemap directory.

Find:

Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

And place AFTER it...

For SEO links

Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

NOTE: REMOVE YOUR DEFAULT LANGUAGE CODE and not supported languages codes from $alanguages
Also if you disabled some languages in option panel you have to delete its codes too.

For links with language=

Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

NOTE: REMOVE YOUR DEFAULT LANGUAGE CODE and not supported languages codes from $alanguages
Also if you disabled some languages in option panel you have to delete its codes too.

NOTE FOR SITEMAP INTEGRATION:
If you want to add to sitemap also links for other thread pages (if thread have several pages), then additional code must be added BEFORE:

Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

Also in additional code you have to change 1 to $p.


Piece of cake
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!

Last edited by NLP-er; 20 Oct 2013 at 23:51.
Reply With Quote
  #3  
Old 07 Jan 2010, 14:55
Delilahs Delilahs is offline
 
Join Date: Mar 2009
Installed and working well, just waiting for VBSEO re-writes to be sorted out and I'll be a happy chappy.

Michael, have you worked out how we can get the new urls mapped in the vbseo sitemap generator?

edit.

If people want to set the languages as a default, ie; /forum/country/forum.php

then put the following into your .htaccess file and select the "Create URL's according to SEO link consensus (i.e. '/en/address')" ooption in Translation links type.

please remember that if you use this mod that it is not yet compatible with vbseo3.5 at the moment, so vbseo would need to be disabled, although as that has bugs in it, so I personally have disabled it anyway.


Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.


Last edited by Delilahs; 07 Jan 2010 at 15:05.
Reply With Quote
  #4  
Old 07 Jan 2010, 14:59
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
vBET 2.4.0 RELEASED

Very first version for vBulletin 4.0 ENJOY!

Also remember - if upgrading from vBET 2.3.x then have to uninstall it and then install vBET 2.4.0
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!

Last edited by NLP-er; 07 Jan 2010 at 15:50.
Reply With Quote
  #5  
Old 07 Jan 2010, 15:01
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
Originally Posted by Delilahs View Post
Michael, have you worked out how we can get the new urls mapped in the vbseo sitemap generator?
Not at all. Added in TODO list.
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!
Reply With Quote
  #6  
Old 07 Jan 2010, 15:49
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
vBET 2.4.0 translates archive pages with SEO option Just need to add one more rule See all 3 required rules in first post.
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!
Reply With Quote
  #7  
Old 07 Jan 2010, 15:55
Kolbi's Avatar
Kolbi Kolbi is offline
 
Join Date: Mar 2009
Real name: Matthias
nice waiting for the paid version to be published for vb 4
Reply With Quote
  #8  
Old 07 Jan 2010, 18:26
abdobasha2004's Avatar
abdobasha2004 abdobasha2004 is offline
 
Join Date: Aug 2008
is this good for SEO?
is it considered duplicate content?
__________________
Egypt News website, latest Egyptian news updated instantly.
Reply With Quote
  #9  
Old 07 Jan 2010, 19:32
yahooooh yahooooh is offline
 
Join Date: Dec 2009
thank you very much
__________________
بيع شراء
الوطنية
اخبار عصام مطير البلوي
Reply With Quote
  #10  
Old 07 Jan 2010, 19:48
gyaronn's Avatar
gyaronn gyaronn is offline
 
Join Date: Dec 2009
Thanks was waiting for this one :-)
__________________
http://s3.amazonaws.com/ember/3QZPu7C2j62bYc44PpHqtznsowfSxznK_m.png

WWW.FMSAS.ORG
Reply With Quote
  #11  
Old 07 Jan 2010, 20:38
Bouncer222 Bouncer222 is offline
 
Join Date: Oct 2009
YOU ARE AMAZING AND FAST! I have waited for the vb4 version for a very long patient time! Thank you!

Last edited by Bouncer222; 07 Jan 2010 at 20:44.
Reply With Quote
  #12  
Old 07 Jan 2010, 20:57
linuxututs linuxututs is offline
 
Join Date: Oct 2009
Thanks NLP-er,

I been keeping your homepage hot looking for this, but thought it'd be a month or two from now.
I been having thousands of errors in my webmasters tools since "having" to abandon this Great piece of code.

I'll be buying you a beer come Friday Mate.

Thanks a million,
Reply With Quote
  #13  
Old 07 Jan 2010, 21:14
Bouncer222 Bouncer222 is offline
 
Join Date: Oct 2009
I translated it to chinese just to test it and on the footer and under it, it's spamming it with this stuff..

<script type="text/javascript">
gcbos = new gcbos_engine();
YAHOO.util.Event.onDOMReady(gcbos.init, gcbos, gcbos);
</script>



<!-- /GCBOS -->



<div class="fullwidth">
<div class="cms_toolbar">
<form action="http://www.brotherhoodofgamers.com/content.php?1-the-front-page/addcontent" method="post" id="cms_add_form">

<a href="javascript:cmsAdd('18','contenttypeid','cms_add_form')">
+
<span class="cms_content_selector">
创建新文章
</span>
</a>





</form>
and while posting this...

I noticed that it is repeating the whole page under the footer over and over again, I'm thinking it is my chatbox product that is causing this... so i will check. But any ideas for now?
Reply With Quote
  #14  
Old 07 Jan 2010, 21:57
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
Originally Posted by abdobasha2004 View Post
is this good for SEO?
is it considered duplicate content?
It is not duplicate content - the content is different, because it is translated. Also it is great for SEO when you set links in SEO mode Just see configuration
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!
Reply With Quote
  #15  
Old 07 Jan 2010, 22:00
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
Originally Posted by linuxututs View Post
Thanks NLP-er,

I been keeping your homepage hot looking for this, but thought it'd be a month or two from now.
I been having thousands of errors in my webmasters tools since "having" to abandon this Great piece of code.

I'll be buying you a beer come Friday Mate.

Thanks a million,
Not sure do I understood - you have lot of errors with vBET Beer and thanks... Cool - but what with those errors? You have those or had those?
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Mod Options

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 19:50.

Layout Options | Width: Wide Color: