Register Members List Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Mod Options
vB Enterprise Translator Details »
vB Enterprise Translator
Mod Version: 2.3.15, by NLP-er (Coder) NLP-er is offline
Developer Last Online: Oct 2015 I like it Show Printable Version Email this Page

vB Version: 3.8.x Rating: (52 votes - 4.87 average) Installs: 423
Released: 14 Aug 2009 Last Update: 28 Aug 2015 Downloads: 3346
Not Supported DB Changes Uses Plugins Auto-Template Additional Files External Content  

2.3.15 RELEASED - TRANSLATIONS NEVER WERE SO FAST!!!

Great thanks to all who nominate vBET and allow us to win MOTM

This mod translates your forum using FREE translations for over 30 languages from Yandex API. It is 100% FREE in version described here (2.x).
Note: using this mod (vBET 2.x) is free and bound by license agreement (see below)

Yandex translation gives you 1 000 000 FREE characters per DAY to translate. Please note that Yandex do not supports all language pairs, but vBET detects automatically which are supported for your forum language.

Version for vBulletin 4.0 is here: vBET 2.4.x for vBulletin 4.0

vBET 3.x released!
Please note that vBET 3.x is developed as separate product line and it is available here: vBET 3.x. Full version is paid, it supports 53 languages each to each translation, using: Google, Microsoft, Apertium, Yandex, SDL BeGlobal and DetectLanguage. It has lot of optimizations for booth performance and translations costs.

LIVE DEMO - note that demo shows functionality of full version (3.x/4.x), which has more features than 2.x
See also screen shots below, for configuration options

Features:
- Translation by Yandex (in PRO version supports 53 languages using several translation providers)
- Optimized cache, algorhitms and more performance options - PRO version only
- Translates URLs and RSS - PRO version only
- Supports multi language communities (allows to write in different languages) - PRO version only
- Links appropriate for SEO consensus (configurable) - even without any SEO mod
- Long texts are translated no matter how big those are
- Translation cache (after first translation results are cached and next page generation is much faster)
- Doesn't translate BB codes for code, php and html (must refresh post cache to see effect on existing posts Admin CP -> Maintenance -> Update Counters -> Rebuild Post Cache)
- Easy installation - just upload files and import product file
- Highly configurable and easy configuration - by Admin CP (see screenschots)
- Configurable place for flags - simply select in options where you want to have translation flags. NO MANUAL TEMPLATE MODIFICATION. Supported: Footer-Bottom, Footer-Top, Navbar-Bottom, Navbar-Top, Custom
- Possible custom place for flags - in such case just edit template which you want and add $vbenterprisetranslatorflags
- Translates also archive pages
- Reverse page direction for Arabic, Hebrew and Persian languages
- Not translated save areas - if you need something to be not translated simply edit appropriate template and put it between
<!--START vBET NOT TRANSLATED AREA--> and <!--END vBET NOT TRANSLATED AREA--> (note: you cannot use any mod which removes comments to use this functionality)

Installation:
1. Download zip package (last release - see index at the end of file name)
2. Upload to your forum directory on server everything inside upload directory
3. Import in vB Admin CP -> Plugins & Products -> Manage Products -> Add/Import Product -> Choose product file, set Allow Overwrite to yes and click Import
4. Click here: "Mark as Installed" Thanks!
5. Configure in AdminCP -> vBulletin Options -> vBulletin Options -> vB Enterprise Translator
You MUST configure at least Forum language and Yandex Translation API key. NOTE that there are some other important options - especially if your forum is in subdirectory or if you use vbSEO.

For MORE INFO and troubleshooting please read first post There is FAQ. So save your time for writing questions which are already answered and get your solution faster

Known issues:
- link for page on which you are doesn't track translation, cause it has same URL as flag for forum default language

ENJOY!

And thanks for nominations

Already donated (great thanks):
PossumX, adwade, roymogg, zipperty, CoZmicShReddeR, RedHacker, john devost, mandingo, chris, smnoel, Audax666, Damas, TurkeySub, nectons, Scalemotorcars, TheWite, Cybershaolin, burlesque, Ransy72560, chick, jaryx, linuxututs, cormee, dai-kun x2 , imported_silkroad, Megatr0n, KrisP, CareyCrew, ghisirds, vitoreis, cyc, mosz, CThiessen, actolearn, jaconi, andie215, yahoooh, bollie

LICENSE AGREEMENT - using this mod you agree for those conditions:
- you are NOT allowed to remove credit link under any conditions
- removing credit link means BREAKING LICENSE AGREEMENT and you lose your rights to use this mod
- using it after that is illegal, it is software PIRACY and it will be notified in vBulletin community and other places, including appropriate government/police units in your country
- author of this mod reserves the right to change the terms of this license agreement at any time. Failure to receive notification of a change does not make those changes invalid. A current copy of this license is and will be available here.

Please note that in full vBET version there is possibility to buy branding free license. There is no such possibility in free version included here.

Version history:
2.3.15 Changes:
- Fixed canonical link
- Fixed issue with SSL verification
2.3.14 Changes:
- Added 48 new languages pairs
- Updated link to Yandex in configuration
- When translation limit is reached now we show original text instead of empty message
2.3.13 Updated link to Yandex API key
2.3.12 Google changed to Yandex translations
2.3.11 Added "Affiliate Program" parameter
2.3.10 Footer bug corrected
2.3.9 userip added to Google translation request + small bug fixed
2.3.8 Small bug fixed - now all supported languages can be chosen as forum default language
2.3.7 Bugs fixed:
- weird redirections with vbet_lang
- double language in URL
- changing text direction for specific languages
Added support for:
- usernames not translated in who is online
- supported URL replacements for canonical URL
2.3.6 Important fix! - there was issue with sending referrer header which is necessary by Google conditions. This one was fixed + issue with # in translation links
2.3.5 Important change - According to Google conditions referrer header must be added to each translation query - otherwise you can be banned by Google. Install this version to avoid any troubles.
Changes:
- Added referrer header for Google translation queries
- Corrected bug for returning to forum main page from translated page
Also according to actual Google conditions your "Powered by Google" information should have Google logo. So please change text for flags in your vBET configuration to something like this:

Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

You can customize it but "Powered by Google" should stay.
2.3.4 Important bug fixed! Corrected translation of meta keywords and description
2.3.3 Important bug fixed! And also some other bugs fixed
- Fixed bug with shifted results caching
- Fixed bug for URLs to javascript functions
- Fixed bug for not translating usernames in postbit
- Little cosmetic changes
2.3.2 Really little changes.
- Changed default value of "Links title" attribute, to be more accurate for Google conditions
- Little template changed for flags, so "Link title" font will be smaller (just like vB info in footer)
- Small bug fixed
2.3.1 Some little bug fixes. Confirmed working with vbSEO 3.3.1 and confirmed working SEO links on forums with vbSEO and subdirectory in URL
2.3.0 Great news for those without vbSEO
- Supports translation SEO links even without vbSEO
- Translate Google Maps (configurable)
- Little optimizations (i.e. included only necessary things for not translated pages)
- Supports several cache cleaning strategies (optimization for really big forums) and automatically disables cache for cleaning time to avoid read/write conflicts
2.2.1 Small bug fixed with returning to default language for main page and SEO links (happens only for specific vbSEO configuration, so you don't need to update if 2.2.0 is working for you)
2.2.0 Translation tracking is working even when redirection by some mod occures (configurable reaction time)
2.1.0 9 new translation languages added! Also:
- Redirect to user language functionality - configurable (disabled, forced, after asking user does he want to be redirected).
- Fixed bug for SEO links with forums acting like directories by id.
- Corrected several flags
Update note: if you use SEO links you must change .htaccess file according to description in first post. If you changed any vbseo.php rules – un-change those.
2.0.3 Quick bug fixing (issue with bitfields in options panel)
2.0.2 Added option to set your forum main domain for tracking URL's in subdomains
2.0.1 Small bug fixed and added direction changing suport also for Hebrew
2.0.0 Some small or medium changes and one big - for vbSEO users now SEO consensus links available.
What's new:
- Links appropriate for SEO consensus (configurable)
- Persian support added
- Doesn't translate BB codes for code, php and html (must refresh post cache to see effect on existing posts Admin CP -> Maintenance -> Update Counters -> Rebuild Post Cache)
- Reverse page direction for Arabic and Persian languages
- Option to set forum directory if not linked to domain
- Few bugs fixed
1.1.1 Some little changes and bugs fixed
- Re-encode not translated parts, so there is no strange signs in scripts, images title etc.
- Corrected flag for Sweden
- Few harmless bug fixed in translation tracking and cache disabling
- Respecting Google conditions default flags title have link to Google (configurable)
1.1.0 Lot of new features and no longer in beta stage
- Long texts are translated no matter how big those are
- Cache is working for chosen languages (you simply select for each language does translations should be cached)
- Option to add Google Translate API key for translation requests
- Configurable cache time to live and scheduled task which automatically remove old cache.
- Option to show flags only for guests
- Option to easily remove flags border (without any style changing)
- Option to not translate usernames
- During translation changes param lang in html tag
- Option to translate messages changed by vBSEO to JavaScript (it has such functionality for SEO purposes)
1.0.5 Flags showing correctly for forums in subdirectory + corrected returning to base language
1.0.4 Bug fixed with translation of '0' string. Also added little feature - if some parts of your forum uses vbSEO and some are not then now flags will have appropriate URL's everywhere
1.0.3 Big bug fixed Mod doesn't mess in template anymore (it did in some specific cases)
1.0.2 Small bug fixed - error with array merge solved
1.0.1 Small bug fixed - now choosing supported languages in options works fine
1.0.0 Great mod released

Download Now

Only licensed members can download files, Click Here for more information.

Screenshots

Click image for larger version

Name:	vbenterprisetranslator-flags.jpg
Views:	910
Size:	11.3 KB
ID:	104036   Click image for larger version

Name:	vbenterprisetranslator-options5.jpg
Views:	1025
Size:	107.2 KB
ID:	104594   Click image for larger version

Name:	vbenterprisetranslator-options4.jpg
Views:	856
Size:	120.9 KB
ID:	104593   Click image for larger version

Name:	vbenterprisetranslator-options3.jpg
Views:	1168
Size:	89.8 KB
ID:	104592  

Click image for larger version

Name:	vbenterprisetranslator-options2.jpg
Views:	764
Size:	120.1 KB
ID:	104591   Click image for larger version

Name:	vbenterprisetranslator-options1.jpg
Views:	1077
Size:	114.3 KB
ID:	104590  

Show Your Support

  • To receive notifications regarding updates -> Click to Mark as Installed.
  • If you like this modification support the author by donating.
  • This modification may not be copied, reproduced or published elsewhere without author's permission.
  #136  
Old 16 Aug 2009, 12:50
sensimilla sensimilla is offline
 
Join Date: Dec 2004
Real name: Eric Estrada
How its different from the other hack ?

Czym sie rozni twoj hack od poprzedniego w ktorym byly chyba podziekowania dla Ciebie ?

Dzieki z gory
Reply With Quote
  #137  
Old 16 Aug 2009, 13:43
crazymilk's Avatar
crazymilk crazymilk is offline
 
Join Date: Aug 2008
how do i get it to show up in vbadvance?
Reply With Quote
  #138  
Old 16 Aug 2009, 13:48
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
Originally Posted by LoveStream View Post
Hello.

Sometimes when I chage the whole pages this warning occurs. I think this is not critical but it seems to be some conflict with in header.


Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

Thank you.
Hello.

I don't have such file /includes/class_yui.php - so it have to be from some mod. And this mod causes conflict. Please tell me from which mod it is (maybe it is included in file) or PM me content of that file - I will look at it
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!
Reply With Quote
  #139  
Old 16 Aug 2009, 13:53
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
Originally Posted by ThePixel View Post
Its dont work for me ... gets error.. se here: http://thepixel.org/forum/index.php
Help Please
Please give ma error message from logs (ask server staf about it). Probably it is server configuration issue. Do you have CURL installed?
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!
Reply With Quote
  #140  
Old 16 Aug 2009, 14:38
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
Originally Posted by yahoooh View Post
fixed just add this code in :

Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

after

Block Disabled:      (Update License Status)  
Suspended or Unlicensed Members Cannot View Code.

and change "ar" to your default language u use n your site
In next release this will be done by default without any manual modification.
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!
Reply With Quote
  #141  
Old 16 Aug 2009, 14:43
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!
Reply With Quote
  #142  
Old 16 Aug 2009, 14:45
ThePixel's Avatar
ThePixel ThePixel is offline
 
Join Date: Jul 2009
Real name: Mathias
Originally Posted by NLP-er View Post
Please give ma error message from logs (ask server staf about it). Probably it is server configuration issue. Do you have CURL installed?
How do i install that ?
__________________
-ThePixel
Reply With Quote
  #143  
Old 16 Aug 2009, 14:51
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
Originally Posted by TheLastSuperman View Post
I have the Forum Home tabs mod installed NPL-er and it will not translate the tabs content, cache produces a DB error but I disable and it works fine on all other pages except index using Tabbed Forum Home Mod by Bobster65.

Any help would be appreciated - Thanks! & MOTM

S-MAN
Please PM me DB errors Cache is to use it and dissable should be an option not necessary. So I will gladly see what happens so in next release it will works for everyone

Pleae give me URL to your form so I will be ble to see what you are writing about this Forum Home tabs. 1 hint - does tabs are texts or images? It will not translate images Also values of html tags attrubites are not translated (it would crasch whole site) - but I can make specific things be translated in next release. First - give me URL so I will see it

About not translating index with Tabbed Forum Home - also let me look first
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!

Last edited by NLP-er; 16 Aug 2009 at 15:02.
Reply With Quote
  #144  
Old 16 Aug 2009, 14:56
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
Originally Posted by sensimilla View Post
How its different from the other hack ?

Czym sie rozni twoj hack od poprzedniego w ktorym byly chyba podziekowania dla Ciebie ?

Dzieki z gory
In 3 words:
Better, faster, easier

In more words :
Much, much faster. Can track translation in URL's. Is alive (old one is in graveyard). It is mine Is fully integrated with vB. Is easy to install. Is easy to configure. Don't require any manual modification of DB or template.
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!
Reply With Quote
  #145  
Old 16 Aug 2009, 15:00
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
Originally Posted by crazymilk View Post
how do i get it to show up in vbadvance?
Don't have vbadvanced. So if you like this mod to support vbadvanced give me access to forum AdminCP and FTP - can be test forum with test content and vbadvanced installed.

You can also try to do this manually by Custom flags place and modification of some template. As I wrote I don't use vbadvanced so cannot give more details now. Can support only with access to something what have vbadvanced
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!
Reply With Quote
  #146  
Old 16 Aug 2009, 15:03
NLP-er's Avatar
NLP-er NLP-er is offline
 
Join Date: Aug 2008
Real name: Michał Podbielski
Originally Posted by ThePixel View Post
How do i install that ?
http://pl2.php.net/manual/en/curl.installation.php
__________________
vBulletin Enterprise Translator (vBET) - your forum in 53 languages - get more traffic, users and incomes from AdSense!
Reply With Quote
  #147  
Old 16 Aug 2009, 18:19
Lee G Lee G is offline
 
Join Date: Jun 2006
Real name: Lee
Just installed this and tried running it, the flags showed up but, when clicking on them, a data base error sprung up

Database error in vBulletin 3.8.1:

Invalid SQL:
SELECT cache.originaltext as originaltext, cache.translated as translated FROM vbenterprisetranslator_cache_medium help, vbenterprisetranslator_cache_medium cache WHERE help.originaltext='Life In Spain, Costa Blanca British Expatriates community forums' AND help.tl='ca' AND cache.serie=help.serie;

MySQL Error : Table 'thespain_vbulletinsql.vbenterprisetranslator_cache_medium' doesn't exist
Error Number : 1146
Request Date : Sunday, August 16th 2009 @ 07:12:38 PM
Error Date : Sunday, August 16th 2009 @ 07:12:39 PM
Script : http://www.thespainforum.com/?language=ca
Referrer : http://www.thespainforum.com/
IP Address : 84.232.66.210
Username : Lee
Classname : vB_Database
MySQL Version : 4.1.22-standard-log
Any ideas what could have caused that

Just found the problem only occures when the cache option is turned on

Last edited by Lee G; 16 Aug 2009 at 19:00.
Reply With Quote
  #148  
Old 16 Aug 2009, 19:28
GoTTi GoTTi is offline
 
Join Date: Jun 2002
nice mod thanks for the update. its working now for me.

got a question, is the language suppose to stay on what people choose when browsing through the site or do they have to click on the flag every page they goto?

if i goto the forums, click the flag for a language, then go into a subforum it defaults back to english. then if i click a flag and it refreshes and i goto a thread, its back to default english. is it suppose to do that or stay on the language i select?
Reply With Quote
  #149  
Old 16 Aug 2009, 19:29
GoTTi GoTTi is offline
 
Join Date: Jun 2002
i see the URL tracking option and mine is set to yes, but it isnt holding the language. it keeps going to english.
Reply With Quote
  #150  
Old 16 Aug 2009, 19:31
GoTTi GoTTi is offline
 
Join Date: Jun 2002
oh i know why! i use the highlight mod for the forums. when mouse over on threads or forums, it highlights the entire block, and you can click the block to goto your thread or forum, instead of directly mousing over the thread name or forum name and clicking it to enter the link your clicking....

how can i fix this with the mouseover effect?

here is the mod i use: http://www.vbulletin.org/forum/showthread.php?t=127515
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Mod Options

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 18:51.

Layout Options | Width: Wide Color: